Начин на приготвяне
Първо се приготвя сладоледът, като се разбият жълтъците със захарта. Към тях се налива млякото, слага се ванилията - начупена, и се бъркат на водна баня 8 минутки при температура не по-висока от 80 градуса.
Към сместа се налива сметаната на тънка струйка. Парченцата ванилия се изваждат и само може да се изстържат и добавят зрънцата от вътрешността.
Разбърква се добре, изстива и се налива в две подходящи за замразяване купички с капак.
Слага се във фризер за 12 часа, след това хубаво се разбива, за да няма кристали, може това да стане и в блендер, ако сладоледът се е втвърдил повечко, но по принцип е толкова мек и нежен, че трудно става твърд дори и при много продължително замразяване.
Купите отново се прибират във фризера, докато се готви супата от червени сливи.
За нея разполовете плодовете и извадете костилките. Поръсете със половината кафява захар и оставете за 15 минути да пуснат сокче.
Сложете на котлона при слаб огън бялото вино с лимоновите кори и останалата захар. Варете 10 минутки под капак и добавете сливите с отделеният сос и китайските билки.
Варете още 10 минути и махнете лимоновата кора.
Разсипете плодовата супа гореща в малки десертни купички и във всяка сложете от сметановия сладолед на топка или както ви хареса.
Поднесете на момента, за да не е разтопен сладоледът при сервиране, разбираемо от топлината на горещата супа. Трябва да има контраст топло - студено и да се консумира веднага.
Просто разкош!