Начин на приготвяне
Измийте афъзките и ги сложете в дълбок съд за варене.
Залейте ги с 2 1/2 л. вода.
Сварете ги до пълна готовност.
Прецедете ги, претрийте кашата през сито, отстранете костилките.
За получаването на по-гладка консистенция, може да пасирате.
Сварете захарта с останалите 1 1/2 вода.
След като сиропът заври и захарта се разтопи, го прибавете към плодовата каша.
Заварете сместа за около 5 минути.
Готовия нектар от афъзки охладете и налейте в чисти бутилки.
Затворете бутилките със сок от сливи с капачки и сварете за 20 минути от завирането на водата.
Охладете бутилките легнали.
Съхранявайте на хладно.
Може да сервирате нектара от афъзки с бучки лек