Начин на приготвяне
Пуешките бутчета използваме само долни, защото са много големи по принцип. Почистваме кожата им от мъхчета и останали перца, измиваме и подсушаваме.
Смиламе лука, целината и зелената чушка, а моркова режем на едро - кръгчета или половинки.
Задушаваме първо зеленчуците в олиото за няколко минутки и добавяме бутчетата. Когато се запържат до леко златисто от всички страни слагаме смлените домати, червенит, черния и лютия пипер, скълцания магданоз и малко сол. Задушаваме за 3 минути на умерен огън.
Вдигаме капака, наливаме вода, колкото да покрие продуктите и отново захлупваме съда. Готвим 1 час и половина до два, като намаляме с още една степен силата на огъня. Идеята е да се задуши месото бавно и постепенно.
От време на време проверяваме нивото на течността и ако трябва доливаме по малко. Бутчетата са готови, когато месото започне да се отделя от кокала, но не и да се разпада. Времето за варене много зависи и от това дали пуешкото е домашно или купешко, както и от размера на бутчетата.
Слагаме граха и готвим още 15 минутки. След това по желание можем да сгъстим ястието с малко брашно, размито във водичка, а може да оставим и така.
Доовкусяваме със още сол и магданоз ако е нужно и оставяме така под капака за 15 минути поне преди да сервираме.
Добър апетит!
Коментари