Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пуешко месо»Задушена Пуйка»Задушени пуешки бутчета с грах

Задушени пуешки бутчета с грах

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Задушени пуешки бутчета с грах
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 6
08/08/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
135 мин.
Порции
4
"Вместо с пилешко, с пуешко месо - страшно вкусно ястие ще приготвите, ако ни послушате"

Необходими Продукти

  • пуешки бутчета - около 1 кг (3 - 4 бутчета взависимост от големината)
  • лук - 1 глава
  • целина - 1 - 2 стръка
  • чушки - 1 бр. зелена
  • моркови - 2 бр.
  • грах - 350 г. замразен
  • домати - 350 г смлени
  • червен пипер - 1 с.л.
  • лют пипер - на вкус
  • магданоз - 4 стръка
  • черен пипер - 3 щипки или на вкус
  • сол - на вкус
  • олио - 6 - 7 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пуешките бутчета използваме само долни, защото са много големи по принцип. Почистваме кожата им от мъхчета и останали перца, измиваме и подсушаваме.

Смиламе лука, целината и зелената чушка, а моркова режем на едро - кръгчета или половинки.

Задушаваме първо зеленчуците в олиото за няколко минутки и добавяме бутчетата. Когато се запържат до леко златисто от всички страни слагаме смлените домати, червенит, черния и лютия пипер, скълцания магданоз и малко сол. Задушаваме за 3 минути на умерен огън.

Вдигаме капака, наливаме вода, колкото да покрие продуктите и отново захлупваме съда. Готвим 1 час и половина до два, като намаляме с още една степен силата на огъня. Идеята е да се задуши месото бавно и постепенно.

От време на време проверяваме нивото на течността и ако трябва доливаме по малко. Бутчетата са готови, когато месото започне да се отделя от кокала, но не и да се разпада. Времето за варене много зависи и от това дали пуешкото е домашно или купешко, както и от размера на бутчетата.

Слагаме граха и готвим още 15 минутки. След това по желание можем да сгъстим ястието с малко брашно, размито във водичка, а може да оставим и така.

Доовкусяваме със още сол и магданоз ако е нужно и оставяме така под капака за 15 минути поне преди да сервираме.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Michaela Berova
Michaela Berova
Чудна рецепта, благодаря!
08.08.2023 19:33
1
1
Покажи всички подкоментари