Начин на приготвяне
Сусамовият тахан се слага при водата, леко се загряват до телесна температура и в тях се натрошава маята. Разбърква се и се оставя се да се активира.
Брашното се пресява в купа и се прави кладенче в средата. В него се сипва шупналата мая, мазнината и леко разбитото яйце.
Замесва се меко, но нелепнещо тесто, като в процеса на месене се вкарва и солта, както и още брашно, за да не лепне по пръстите ви и плота. Старайте се да постигнете гласкост и еластичност на тестото чрез по-продължително месене, а не добавяне на прекалено много брашно, за да не става твърдо.
Оформете на хляб с форма по ваш избор - кръгъл, продълговат, по-висок или по-плосък.
Сложете в тавичка, покрита с хартия за печене, и оставете да втаса около 1 час в топло помещение.
Поръсете хляба с малко брашно и едра люспеста сол и изпечете в загрята на 180 градуса фурна до златиста коричка- около 35 минути.
Охладете върху решетка, нарежете на филийки и поднесете.