Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хляб с яйца и сусамов тахан

Хляб с яйца и сусамов тахан

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Хляб с яйца и сусамов тахан
Снимка: Yordanka Kovacheva
5 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
10
"Един нетипичен, но много вкусен и насищащ хляб, който ви препоръчваме да опитате"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г + за доизмесване
  • вода - 250 мл
  • сусамово олио - 60 г или зехтин
  • сусамов тахан - 40 г
  • сол - 10 г
  • мая - 25 г
  • яйца - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сусамовият тахан се слага при водата, леко се загряват до телесна температура и в тях се натрошава маята. Разбърква се и се оставя се да се активира.

Брашното се пресява в купа и се прави кладенче в средата. В него се сипва шупналата мая, мазнината и леко разбитото яйце.

Замесва се меко, но нелепнещо тесто, като в процеса на месене се вкарва и солта, както и още брашно, за да не лепне по пръстите ви и плота. Старайте се да постигнете гласкост и еластичност на тестото чрез по-продължително месене, а не добавяне на прекалено много брашно, за да не става твърдо.

Оформете на хляб с форма по ваш избор - кръгъл, продълговат, по-висок или по-плосък.

Сложете в тавичка, покрита с хартия за печене, и оставете да втаса около 1 час в топло помещение.

Поръсете хляба с малко брашно и едра люспеста сол и изпечете в загрята на 180 градуса фурна до златиста коричка- около 35 минути.

Охладете върху решетка, нарежете на филийки и поднесете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: