Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Халва»Грис халва с ананас, мандарини и орехи

Грис халва с ананас, мандарини и орехи

Грис халва с ананас, мандарини и орехи
Снимка: Цветомира Иванова
2 / 4
08/08/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
6
"Грис халва, ама каквато не сте опитвали в детската градина - а за смели мечтатели и кулинарни импровизатори"

Необходими Продукти

  • пшеничен грис - 1 и 1/2 ч.ч.
  • вода - 6 ч.ч.гореща (чашата е с вместимост 200 мл.).
  • олио - 1. ч.ч.
  • захар - на вкус
  • портокали - 2 бр. сок
  • лимони - 1 кафена чашка лимонов сок
  • орехи - 1 ч.ч. накълцани
  • мандарини - 3 - 4 бр.
  • ананас
  • канела - 1 - 2 ч.л.
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджера на котлона слагаме олиото да загрее. Сипваме гриса и запържваме до златист цвят.

Бъркаме с бъркалка за яйца, за да не стане на топчета. Сипваме внимателно гореща вода, като не спираме с бъркането.

Слагаме 1-2 ч л. канела. След това прибавяме сока от портокалите и лимона. Варим до сгъстяване.

Подслаждаме със захар на вкус. Махаме от котлона и добавяме нарязаният на дребно ананас и накълцаните орехи.

Сипваме готовата смес в кексова форма.

Нареждаме парченца мандарини и с помощта на вилица ги притискаме навътре. Завиваме с дебела кърпа и оставяме да се охлади и стегне за около 6 - 7 часа.

Обръщаме в поднос. Поръсваме с пудра захар и канела и украсяваме с парченца мандарини.

Получи се чудесна, вкусничка и сладка грис халва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: