Домашен селски пастет

08/08/2019
"Пастет, какъвто не сте си и мечтали и да опитате "
Приготвяне30 мин.
Готвене130 мин.
Общо160 мин.
Порции20
Сготви+1 точка
20 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 279
  • Преглеждания за месеца229
  • Преглеждания за седмицата28
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена20

Необходими Съставки

  • свинско месо - 300 г от плешка
  • сланина - 200 г прясна
  • кайма - 200 г смес
  • дроб - 500 г телешки или свински, черен
  • бекон - 200 г
  • лук - 1 глава, голяма
  • чесън - 3 скилидки
  • магданоз - 3 стръка
  • мащерка - 3 - 4 стръка
  • индийско орехче - 2 щипки, смляно (по желание)
  • черен пипер - 1 ч.л. и малко
  • лют пипер - на вкус, едро смлян
  • дафинов лист - 2 бр.
  • коняк - 5 с.л.
  • масло - 4 с.л.
  • свинска мас - за намазване на формата
  • сол - 1 с.л. или на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Лукът се накълцва и пържи до златисто в маслото на умерен огън. Оставя се настрана.

2. Чесънът и магданозът се счукват в хаванче или смилат и се смесват с каймата.

3. Месото, сланината, беконът и дробът се кълцат на ситно. Ако имате уред за кълцане на месо ще ви спести доста време. Искаме пастетът да не е на каша, а в селски стил, затова не мелим. (Дробът трябва да е предварително изкиснат и хубаво измит, за да не пуска кръв, доколкото е възможно. Освен телешки или свински, може да използвате и пилешки или комбинация от два или три вида).

4. В голяма купа се смесват всички компоненти за пастета, заедно със солта, листенцата мащерка от трите стръка, коняка, черния и лютия пипер. Всичко се разбърква идеално.

5. Правоъгълна форма с високи стени се намазнява обилно със свинска мас. Сместа за пастета се сипва вътре, притиска се и заравнява. Отгоре се слагат дафиновите листа и четвъртата клонка мащерка.

Покрива се с алуминиево фолио и се слага във фурната на 160 градуса като на дъното на самата фурна се поставя тава пълна с вода. Така се оставя за около 2 часа.

6. Проверява се дали пастетът е готов, като се бодва с дървено шишче - то трябва да излезе чисто, както когато проверяваме тестени изделия.

Също така трябва да забележим дали има остатъчна течност и да изчакаме да се поеме или изпари, тогава можем да сме сигурни, че е готово.

Когато натиснете с пръст не трябва да излиза розова водичка. Ако забележите, че има такава накрая, увеличете фурната до 180 градуса.

7. Готовият пастет се оставя да изстине и се прибира в хладилник за няколко часа като отгоре се притиска с тежък предмет.

8. Домашният селски пастет е разкошна вкусотия.

Поднася се с препечени филийки или топъл селски хляб.

Добър апетит!

* Ако количеството ви се струва много, направете си половин доза, за да го опитате.

Рейтинг

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар