Начин на приготвяне
Намажете две форми за торта с еднакви размери с малко олио и поръсете с брашно.
Пресейте брашното и какаото в купа, добавете захарта, бакпулвера, ванилия и содата.
В друга купа сложете, яйцата, олиото и млякото. Разбийте с миксер до хомогенна смес.
Сипете яйчената смес в купата с брашното, добавете горещата вода и разбъркайте с миксера до гладка хомогенна смес без бучки.
Разделете сместа в двете форми по равно и сложете в загрята фурна на 180 градуса за около 30 мин да се изпекат.
Извадете готовите блатове, охладете леко, извадете от формите и сложете върху метална скара да се охладят добре.
Направете крема, като разбиете с миксера мекото масло с пресятата пудра захар до кремообразно, добавете какаото и ванилията и сипвайте по малко от млякото. Продължавайте да разбивате до получаване на пухкав маслен крем.
Съобразете гъстотата на крема и по желание добавете толкова от млякото, колкото прецените, че желаете да е плътен кремът ви.
Наредете тортата, като сложите един блат на поднос или тортена поставка, сложете половината крем, загладете и отгоре сложете другия блат. Покрийте цялата торта с останалия крем, като намазвате и страните ѝ.
Блатовете се получават много наситени и сочни, затова не съм ги сиропирала - ако прецените, може да сиропирате.
Отстрани покрийте тортата с настърган шоколад или шоколадови пръчици.
Бележки:
- Чаената чаша е с вместимост 200 мл, формите за тортата са с диаметър 26 см;
- Рецептата е адаптирана от hersheys. В оригиналната рецепта тортата не е украсена, затова и не бях предвидила декорация, но на мен ми се видя скучна само покрита с крема и доукрасих семпло с шоколадови бонбони и листа мента.
Коментари