Начин на приготвяне
Почистените калмари нарежете на не много тънки пръстени. Преценете предварително дали е нужно да ги обелите преди това, някои големи туби имат доста дебела ципа и е нужно да се премахне.
Попийте от тях излишната влага и нека останат само със естествената лепкава субстанция, с която са обвити. Приберете в хладилник, докато приготвяте соса.
Накълцайте лука, без да се стараете да е на ситно, тъй като впоследствие ще се пасира. Запържете в зехтина до омекване.
Налейте пилешкият бульон, виното и сметаната. Сложете и солта и кърито и варете под капак 15 минути на умерен огън. Отваряйте капака от време на време и разбърквайте, за да не загаря. Ако се случва, намалете още огъня.
Махнете капака и варете още 15 минути, за да се сгъсти и редуцира сосът, след това пасирайте до пълна гладкост. Ако е рядък, редуцирайте още или сгъстете със заквасена сметана.
Изпържете калмарите, като ги овалвате в смес от брашната и изтръсквате излишното количество. Олиото трябва да е силно сгорещено и да не ги пържите дълго, за да останат меки и сочни - 2-3 минути са достатъчни.
Ако не ползвате фритюрник, а тиган недейте да слагате по много калмари, за да не спада температурата.
Готовите панирани калмари изваждайте върху кухненска хартия, за да абсорбира излишната мазнина.
Ако предпочитате по-пухкава панировка, сложете в брашната един бакпулвер и около 320 мл вода, разбийте на кашичка и в нея потапяйте морските дарове.
Разбира се, може и да заложите на класическа панировка от разбито яйце и обикновенно брашно.
Поднесете панираните калмари топли в компания с купички от къри соса и резени лимон.
В случай че от соса ви остане някакво количество, използвайте го за гарниране на друг вид панирани хапки или морски дарове.
Подходящ е и за риба, зеленчуци и птичи меса.
Добър апетит!