Начин на приготвяне
Пригответе концентриран рибен бульон от костите и главите на рибите, главите и обелките на част от скаридите, стрък магданоз, малко сол и зехтин. По желание в бульона може да сварите и зеленчуци като морков, пащърнак, праз, лук или бяла ряпа, така вкусът ще стане още по- богат.
Готовия бульон прецедете. Ще ни е нужен около 1 литър поне за нашата яхния.
Почистете и нарежете зеленчуците. Половината от тях може да смелите, а може и всички, както предпочитате. Нарежете и рибата на парчета. Добре е да са филета и да няма кости. Използвайте само бяла риба за това ястие, но не е изключено да се направи и със синя, при единственото условие никога бяла и синя да не се смесват, защото са с различни времена на приготвяне.
Черните миди почистете от мустачки, а белите сложете в подсолена вода, за да изхвърлят пясъка, който съдържат, след това ги изплакнете хубаво.
Тубите калмар нарежете на парченца или кръгчета, както ви харесва.
Запържете за 7-8 минути на умерен до силен огън всички зеленчуци заедно с калмара. Използвайте за целта дълбок тиган тип уок или тенджерка. Испанците готвят това ястие в дълбок съд с големи дръжки, наречен калдерета, оттам и тази яхния в някои области се нарича Caldereta de pescados y mariscos.
Към готовите зеленчуци сложете червения пипер, останалия магданоз- накълцан, шафрана и смлените бадеми. Бъркайте още минутка.
Налейте рибния бульон, сложете сол и черен пипер и гответе 10 минутки под капак.
Пуснете в яхнията всичката риба, необелените скариди и мидите. Продължете готвенето под капак 5 минути, след това добавете и обелените скариди, чиито глави сме използвали за бульона.
След 2 минути дръпнете от огъня и оставете капака на съда плътно прилепнали за още 5 минути.
Веднага след това сервирайте това разкошно ястие. Бялото вино е задължителна компания за него.
Добър апетит!