Рубинено сладко от малини

Sevdalina IrikovaSevdalina IrikovaМастър Шеф76623410131
13/08/2019
"Ароматът на лятото се усеща във всяко бурканче Рубинено сладко от малити, което ще затворите "
Приготвяне15 мин.
Готвене40 мин.
Общо55 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо547
  • Преглеждания за месеца546
  • Преглеждания за седмицата114
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

  • малини - 3 кг
  • захар - 1 кг
  • пудра захар - 800 г
  • лимони - 1 бр., сок от плода
  • лимонена киселина - 1 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Малините, събрали в себе си всички онези познати дъхави аромати, узрели от лятното слънце, почистваме и измиваме внимателно.

Още мокрите плодове поставяме в емайлиран или стъклен съд (аз използвам йена глаз тавичка с високи стени) и ги посипваме ги с пудрата захар. Прибавяме сока от лимона, за да запази цвета на малините по време на варенето! Покриваме го със стреч фолио и прибираме в хладилник за две денонощия.

Разбъркваме плодовете на няколко пъти с дървена лъжица, за да се разтапя захарта (целостта им няма как да остане цяла, защото малината е деликатен плод, затова пък вкусът на сладкото е неустоим).

Така дъхавите плодове отделят остатъчен плодов сироп и не се налага да прибавяме вода.

На другия ден внимателно отделяме плода с решетъчна лъжица. Изсипваме сиропа, който се е отделил в емайлиран съд.

На бавен огън загряваме сместа, като разбъркваме непрекъснато с дървена лъжица.

Никога не обирам пяната. Просто я потупвам от време на време с решетъчната лъжица. Този трик научих от старите тефтери с рецепти. След това тя изчезва.

Варим около 20 минути на умерена температура, след което махам съда от котлона и оставям да изстине.

След около 1-2 часа, (а най-добре на другия ден) прибавям плодовете, разбърквам внимателно и отново загряваме на бавен огън.

Сладкото се вари до желаната гъстота. Проверявам резултата с лъжица, до образуването на "пътечка" от сиропа.

10 минути преди да отстраним съда от котлона, прибавям лимонената киселина.

Насипваме сладкото в чисти и сухи затоплени бурканчета и обръщаме с капачката надолу.

Покривам ги с кърпа грижливо, за да изстиват постепенно.

Съвет: Държа да уточня, че количеството захар зависи от сладостта на плодовете и вкуса на вашето семейство. Затова по преценка и сладост на плода може да подсладите допълнително. Аз сложих по-малко захар, защото ние не обичаме прекалено сладко, но всеки има предпочитания.

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар