Начин на приготвяне
Измиваме добре целите миди и почистваме, доколкото е възможно, водораслите, стърчащи между затворените черупки.
Загряваме тигана на силен огън и слагаме мидите да се пекат на тигана. Преди години за целта ползвахме проста тенекия, върху огъня на плажа.
Когато черупките се отворят и самата мида се отдели от черупката /след около 5 минути/ ги сваляме от огъня, защото са готови. Махаме черупките и отново почистваме мидите от водорасли и пясък, ако има.
Някои хора ги мият, но тогава се губи натуралният им вкус. Лично аз предпочитам да ми хрупне евентуално някоя песъчинка, но да остане истинския неподправен вкус на печена мида и на море!
Слагаме почистените миди в дълбока чиния и ги подправяме с нарязания на полумесеци лук и смлян черен пипер.
Посоляваме със сол и ги поливаме със зехтин и лимон на вкус. Разбъркваме добре салатата. Поръсваме накрая с нарязания магданоз /на снимката няма магданоз, просто защото на морето нямах такъв! /
Приятен апетит!