Начин на приготвяне
Патладжаните се измиват и нарязват на кубчета, без да се белят. Слагат се в подсолена вода за 20-30 минути, след това се отцеждат и измиват наново.
Слагат се върху кухненска хартия, за да абсорбира излишната влага.
Зехтинът се загрява до около 110 градуса и в него се задушават патладжаните за 10 минути. От време на време капакът се маха и се разбъркват, за да не слепват за дъното.
Сипва се кафявата захар и се бърка 8 минути, след което се наливат оцетът и бирата. Посолява се с 2-3 щипки сол и отново се задушава за 8-10 минути.
Патладжанените парченца би трябвало да са добре омекнали и някои от тях обезформени, това е нормално. Дори при желание може да се пасира тук-там, не нацяло, а да се виждат на места и цели парченца.
Конфитираните патладжани се оставят за 10 минути да поизстинат у тогава се овкусяват допълнително със филиран или счукан чесън, още оцет или сол.
Просто прекрасна разядка или гарнитура за месо.
Добър апетит!