Начин на приготвяне
Това е интересен хляб с много специфичен аромат и не за всеки вкус. Но ако сте почитатели на нетрадиционните рецепти, то може да се влюбите в тази.
Разтворете маята в тъмната бира с двете лъжички кафява захар и две-три лъжици от брашното. Разбъркайте добре, покрийте с кърпа и оставете за 10 минути.
Счукайте скилидката чесън със двете супени лъжици зехтин. Смесете с горчицата.
Пресейте брашното в купа със солта и в средата направете кладенче. В него сипете бирата с маята и чесъна с горчицата.
Замесете гладко тесто, добавяйки допълнително по малко брашно, докато спре да лепне и стане еластично.
Оставете го да втаса за 40-50 минути.
Намазнете и набрашнете правотгълна форма за кейк с вместимост 1 литър. Оформете хляба и го сложете във формата, покривайки всички ъгли, за да може да расте на височина. Оставете да втаса отново до удвояване/утрояване на обема му.
Поръсете с брашно и печете в загрята на 200 градуса фурна за 25-30 минути. Може да познаете кога един хляб е готов, щом почукате по коричката и издава звук на кухо.
Извадете от формата, поставете върху решетка, за да изстине напълно и тогава разрежете на филийки.
Този хляб е най-вече предназначен за направата на вкусни сандвичи.
Добър апетит!
Хлябът с тъмна бира и горчица е готов.