Начин на приготвяне
Сухият хляб се смила на трохи, не прекалено ситни. Използва се само средата.
Шапките на гъбите се обелват от повърхностният слой и се почистват с влажна чиста кърпа.
Пънчетата заедно с чесъна се кълцат на много ситно и се запържват с част от зехтина. Когато станат златисти, се добавят хлебните трохи, посолява се и се пържат и те до златист загар при непрестанно разбъркване. Ако на места остават сухи, се поръсва с още малко зехтин, за да поемат.
В леко намазнен тиган се запичат от двете страни шапките на печурките. Първо се слагат от страната на отвора и когато се обърнат в дупчиците, се ръсва малко зехтин и сол. Изваждат се в плато внимателно с щипка, за да не се разлее сосчето, насъбрано в отворите.
Всяка гъба се пълни със ароматните хрупкави трохи и ако те са добре препърженки, дори и да се напоят със соса от вътрешността на гъбите, пак ще си останат хрупкави.
Готовите пълнени гъби с хлебни трохи се поднасят топли, поръсени със пресен накълцан магданоз.