Начин на приготвяне
Чимичури е течен, рядък сос, много известен в Южна Америка.
Използва се за компания предимно на червени меса, но е прекрасен и като дресинг за салати или марината за морски дарове, риба и птичи меса.
Именно в последния вариант ще го приложим и в тази рецепта. Ето как да го приготвим:
Магданозът, чесънът и лютата чушка се счукват в хаванче или се смилат не на прекалено ситно във чопър. Може и да се накълцат ръчно в краен случай.
Добавят се риганът, мащерката, червеният пипер и солта и се налива оцет и зехтин. Ако искате до разредете повече, ако не - го оставете по гъст.
Може да смелите и всички съставки в чопъра или блендер и така сосът леко ще емулгира. Същия ефект има и с ръчно счукване в хаванче, когато всички продукти са заедно. Пробвайте и преценете как най ви допада.
Готовият сос е хубаво да престои поне един ден в хладилник, но ако бързате, не е фатално и да го използвате веднага.
Скаридите запечете в горещ тиган с малко сол и зехтин. Когато от сиви станат оранжево-червени, веднага ги извадете, готвят се много бързо и всяко прекаляване с времето ще ги направи сухи.
Когато са готови скаридите на тиган, оставете ги леко да изстинат, само толкова, колкото да не ви пари, и да ги обелите.
Сложете в малки елегантни чинийки по 4-5 обелени скариди, ако са малки, може и по повече.
Залейте с ароматния сос и поднесете с резени лимон скаридите в сос Чимичури.
Добър апетит!