Начин на приготвяне
Аржентинският сос Чимичури може да се използва като овкусител на различни меса или като невероятно сполучлива марината. В тази рецепта ще го приложим и в двата варианта.
За да приготвите Чимичури накълцайте на ситно червената чушка или натрошете една сушена, като по желание тя може и да е люта.
Нарежете на ситно зеления лук и счукайте скилидките чесън.
В купа смесете зелените подправки магданоз и риган със чушката, чесъна и лука. Добавете лимоновият сок, зехтина и сол на вкус и разбъркайте.
Опитайте и си регулирайте вкусовете в соса, като добавите още от продуктите, които желаете да се усещат повече.
Заделете половината от приготвеното чимичури и с останалото намажете обилно пилешките бутчета и оставете да се мариноват за 2-3 часа до едно денонощие.
Прехвърлете пилешкото заедно със соса в тавичка подмазнена с 2-3 с.л. зехтин и полейте с бялото вино. Между месото разпределете 4-те скилидки чесън разполовени надлъжно и ако е нужно посолете леко.
Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна 20 минути и след това увеличете на 200 градуса до хубав златист загар. Времетраенето на печенето ще зависи от това дали сте избрали горни или долни бутчета, като логично при първия вариант готвенето е малко по- дълго. По тази рецепта можете да направите и цяло пиле.
Готовото пилешко месце намажете с останалия сос Чимичури и ако имате излишък от него поднесете отделно в купичка или използвайте за друг случай. Страхотен вариант за печено пиле!
Добър апетит!
Коментари