Gotvach.bg»Рецепти»Морски Дарове»Аламинути»Скариди в сос Чимичури

Скариди в сос Чимичури

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Скариди в сос Чимичури
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 8
19/08/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
20 мин.
Порции
4
"Скариди, потопени в сос Чимичури са истинско вълшебство за небцето"

Необходими Продукти

  • скариди - 16 - 18 бр. средни/големи, небелени
  • зехтин - 2 - 3 с.л.
  • сол - едра, морска
  • лимони - 1 бр.
  • Чимичури
  • зехтин - 150 мл
  • оцет - 50 мл бял, винен
  • магданоз - 20 г листа
  • люти чушки - 2 - 3 бр. или на вкус, суха
  • червен пипер - 1 с.л. сладък
  • риган - 1 с.л.
  • мащерка - 1 ч.л.
  • чесън - 3 скилидки
  • сол - 1 ч.л. или на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чимичури е течен, рядък сос, много известен в Южна Америка.

Използва се за компания предимно на червени меса, но е прекрасен и като дресинг за салати или марината за морски дарове, риба и птичи меса.

Именно в последния вариант ще го приложим и в тази рецепта. Ето как да го приготвим:

Магданозът, чесънът и лютата чушка се счукват в хаванче или се смилат не на прекалено ситно във чопър. Може и да се накълцат ръчно в краен случай.

Добавят се риганът, мащерката, червеният пипер и солта и се налива оцет и зехтин. Ако искате до разредете повече, ако не - го оставете по гъст.

Може да смелите и всички съставки в чопъра или блендер и така сосът леко ще емулгира. Същия ефект има и с ръчно счукване в хаванче, когато всички продукти са заедно. Пробвайте и преценете как най ви допада.

Готовият сос е хубаво да престои поне един ден в хладилник, но ако бързате, не е фатално и да го използвате веднага.

Скаридите запечете в горещ тиган с малко сол и зехтин. Когато от сиви станат оранжево-червени, веднага ги извадете, готвят се много бързо и всяко прекаляване с времето ще ги направи сухи.

Когато са готови скаридите на тиган, оставете ги леко да изстинат, само толкова, колкото да не ви пари, и да ги обелите.

Сложете в малки елегантни чинийки по 4-5 обелени скариди, ако са малки, може и по повече.

Залейте с ароматния сос и поднесете с резени лимон скаридите в сос Чимичури.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: