Начин на приготвяне
Плодовете, които ще използваме за малиновия ликьор, трябва да са добре узрели, здрави и ароматни.
Водата и захарта трябва да са абсолютно чисти. Ако не можете да си набавите дестилирана вода, то тогава използвайте трапезна, филтрирана или изворна.
Спиртът също трябва да е чист. В случай че използвате ракия, тя трябва да е силна, но без аромати.
Характерният ѝ плодов специфичен аромат ще надделее над вкуса на малините.
Почистваме плодовете от дръжки и измиваме добре. Отцеждаме ги добре от водата.
Червените ароматни плодчета пускаме в по-голям буркан.
Сипваме от водката, докато тя покрие плодовете. Покриваме стъкления съд с алуминиево фолио.
Поставям го в шкаф от 4 до 6 седмици. Не държа спиртна тинктура на слънце.
От време на време разклащаме бурканите с плодовете и пак ги прибираме в шкафа.
Прецеждаме течността през цедка, а после филтрираме през тензух.
Сваряваме сироп от водата и захарта, докато течността се избистри.
След като се охлади, смесваме с останалия спирт, и го прибавяме към малиновата настойка.
Наливаме ликьора в подходящи бутилки, които запушваме добре.
Поставяме ги на тъмно и хладно място.
Колкото по-дълго време отлежава домашният малинов ликьор, толкова по-добър и наситен става той.