Начин на приготвяне
Набраните смокинови листа се измиват добре и се оставят за 1 денонощие, за да изсъхне млечната капка по дръжката.
На следващия ден ги слагаме във вода и варим на силен огън около 15-20 минути.
Изключваме котлона и оставяме течността да почива за 24 часа.
На следващия ден загряваме отварата и варим, докато нейното количество остане 1 литър.
Прецеждаме листата и прибавяме захарта.
Варим сиропа от смокинови листа на бавен огън. Прибавяме лимонената киселина 10 минути, преди да отстраним съда от котлона.
Наливаме в чисти и затоплени шишета и обръщаме сиропа с капачките надолу.
Съхраняваме сиропа от смокинови листа на тъмно и хладно.
Съвети: Листата на смокинята са богати на калций и калий, както и на антиоксиданти, което способства за нормализиране на високото кръвно.
Тъй като са богати на много фибри, които иска да отслабне, може всеки ден на консумира чай от попарени с вряла вода смокинови листа.
Отварата влияе благотворно на нивото на инсулина, при ентероколит, колит и дизентерия.