Начин на приготвяне
Сухият твърд кашкавал се смила на прах. Колкото е по-зрял и ароматен кашкавалът, толкова по- хубави ще станат стиклетите.
Маята се натрошава в леко затоплената вода. Сипва се зехтинът и изварата и всичко се разбърква много добре.
Към течната смес се пресява брашното, добавя се солта и половината от смления кашкавал.
Замесва се гладко тесто, което се покрива със стреч фолио и се прибира за 30 минути в хладилник.
Тестото се разточва върху плот, като едновременно се поръсва с останалия кашкавал. При притискането с точилката той се впива в тестото. Така се процедира до привършване на кашкаваления прах и получаване на тънка кора.
Изрязват се правоъгълни дълги 7-8 см и сравнително тънки ленти (1.5-2 см), които се подреждат в две тави, покрити с хартия за печене. Всяка тава с гризини се пече на 200 градуса в предварително загрята фурна за 15 минути.
Готовите стиклети се оставят да изстинат и се поднасят като компания към аперитив или за хрупкане на малки и големи по всяко време.
Добър апетит!