Начин на приготвяне
Маята се натрошава в чаша, добавя се мед, малко топла вода и се разбърква с чаена лъжичка. Оставете да почине за около 10 минути.
Пресейте брашното в голяма купа, добавете около 1/3 от сусама и разбъркайте.
Сложете брашното в купа и направете кладенче, налейте водата с маята и олиото в центъра и добавете щипка сол върху брашното, без да влиза в пряк контакт с маята.
Започнете да работите със съставките, като постепенно смесвате останалата вода, след което ги прехвърлете върху дъска за сладкиши и месете дълго време с ръце, докато се получи компактна и доста мека смес; оформете питка и я покрийте с кърпа.
Сложете в изключена фурна при включена светлина, поставете тенджера с вряща вода на дъното на фурната и оставете тестото да втаса за около 2 часа, докато се удвои. Или 3 часа в стаята, покрити с кърпа.
Вземете тестото обратно и го омесете внимателно, без да го натискате силно и само, няколко секунди, след което го обърнете върху набрашнената работна повърхност и го разточете с точилка, образувайки правоъгълник с дебелина около 5 мм.
Нарежете ленти с ширина около 5 мм и дължина около 20 см с гладък нож, след което ги разточете много внимателно по повърхността с дланите на ръцете си, без да ги стискате, за да станат по-цилиндрични нашите хрупкави солети.
В голяма купа се налива студена вода; в тава сложете останалия сусам.
Потопете една лента във водата, веднага я оваляйте в сусама и след това я поставете върху тавата на фурната, покрита със специална хартия.
Продължете по този начин с всички останали ленти, като ги поставите на разстояние една от друга домашните гризини.
Поставете в предварително загрята фурна на 200°C (статична функция) за около 15-20 минути, като внимавате да не потъмнеят много.
Оставете ги да изстинат и сервирайте с красива панделка за всеки или във висока чаша. Поднесете с чашка вино или бира и се насладете.
Съвет: Хрупкави солети за парти съхранявайте няколко дни, затворени в найлонов плик за храна.
Забележка: 10 минути почивка + 2 часа втасване.