Начин на приготвяне
Обелете корените от пащърнак и с мандолина ги нарежете на фини кръгчета или ивици.
Посолете и оставете леко да омекнат.
Загрейте повече олио в тиган на умерен огън.
Обелете и сложете в мазнината скилидките чесън - цели, но леко смачкани или цепнати.
Добавете и лютото чушле и клонката мащерка.
Когато чесънът, започне да добива загар и е омекнал, извадете всичко от мазнината. Тя се е ароматизирала и е готова да бъде използвана за изпържването на пащърнака и превръщането му в зеленчуков чипс.
Сложете на тънък пласт фините парченца от кореноплодния зеленчук (ако трябва ги пържете на два три пъти, в зависимост колко ви е голям тигана)
Когато станат златисти, изваждайте върху кухненска хартия, за да се отцедят от олиото.
Изчакайте да изстинат, преди да поднесете.
Гарнирайте пържения пащърнак с мащерката, чесъна и лютото чушле, както и по желание с любим млечен сос.
Освен за мезе за бира, може да го използвате и за гарнитура към риба и всякакви меса, както и да поръсите с него различни кремсупи. Особено добър ефект ще има, ако е добре препържен (не изгорял, разбира се), защото става хрупкав като чипс.
Самата мазнинка от пърженето не изхвърляйте - тя я ароматна и чудесна за използване към всякакви супи и бульони или други ястия. Тъй като не е пържено в нея на силен огън, олиото не е прегоряло, а е годно за повторна употреба.
Изключително вкусен е пърженият пащърнак и аз съм сигурна, че ще ви изненада приятно.
Добър апетит!