Кьопоолу от шопския край

20/08/2019
"От Витоша по-високо няма и от кьопоолуто от шопския край по-вкусно няма "
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо1 122
  • Преглеждания за месеца519
  • Преглеждания за седмицата38
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • патладжани - 600 г /2 бр. средни/
  • червени чушки - 400 г /4 - 5 бр./
  • чушки зелени - 200 г /2 бр./
  • домати - 150 - 200 г /3 - 4 бр. средни/
  • чесън - 4 - 5 скилидки
  • растително масло - 100 г (зехтин)
  • оцет - 20 г
  • сол
  • магданоз - 1/2 връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Избират се средно големи патладжани със съвсем дребни семенца.

Изпичат се върху силен огън /жар/ на плоча или тенекия или на горещите котлони на печката.

Огънят трябва да е силен, защото при бавно печене патладжаните стават жилави и потъмнява месестата им вътрешност.

Веднага след опичането се слагат в плик или тенджера с капак, за да се задушат и да им изтече горчивият сок.

Избират се и средно големи чушки, които също изпичаме и слагаме да се задушат, за да могат по-лесно да се обелят след това.

Доматите се обелват и нарязват на дребно. Някои хора ги пасират, но тогава те пускат много вода.

Обелваме и нарязваме на дребно патладжаните. Обелваме, почистваме добре от семки и нарязваме на дребно и чушките.

Счукваме чесъна в хаванче с малко сол.

Смесваме всички продукти в тенджера и посоляваме. Подправяме кьопоолуто със зехтина, оцета и ситно нарязания магданоз.

Разбъркваме добре всичко и Кьоополуто от шопския край е готово!

Приятен апетит!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар