Начин на приготвяне
Не че е нещо невиждано, но нека да прибавя и една рецептичка за кьопоолу с патладжани. Моето е основно от патладжан. Някои домакини прибавят и печени домати, но аз ги избягвам, не ми харесва с домати. Иначе си е една прекрасна обикновена рецепта за една свежа разядка.
В керамична тавичка, застлана с хартия за печене, се поставят измитите патладжани и чушките.
Включва се фурната на 180 °C и се оставят да се изпекат, докато патладжанът напълно омекне. Изваждат се и се прехвърлят в купа, покриват се с капак и се оставят за около 1 час. След това се отцеждат от водата, обелват се и с остър нож се накълцват до паста, но така че да остават малки парченца.
Никога не пасирам в блендер патладжаните, не ми харесват, когато са напълно смлени до паста, имам чувството, че се губи очарованието на този прекрасен зеленчук.
Към тях добавям и накълцаните чушки и 1 с.л. домати от консерва, не повече.
Двете скилидки чесън се нарязват на ситно, посипват се със сол, около 1 ч.л. и с широката част на ножа се пасират до паста, това става, като се приплъзва ножът върху парченцата чесън. Солта спомага да се превърнат скилидите с паста. Разбира се, че е възможно и да се ползва преса, но този метод на приплъзване на ножа върху чесъна засилва аромата му. Разбира се, че не съм го измислила аз, а съм го видяла при много добрите чуждестранни кулинари.
Разбърква се апетитното кьопоолу и се налива зехтин - повечко, патладжаните се обичат със зехтина. Добавя се лимонов сок на вкус.
Кьопоолу Класика се поръсва с наситнен магданоз.
Вижте още как става правилното стерилизиране на патладжани. А знаете ли и каква е тайната на вкусния печен патладжан?