Gotvach.bg»Рецепти»Морски дарове»Антипасти»Панирани калмари с къри сос

Панирани калмари с къри сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Панирани калмари с къри сос
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Ако сте ни приятели, ще ни дадете да изядем и вашата порция панирани калмари"

Необходими Продукти

  • калмари - 500 г почистени туби
  • нахутено брашно - 70 г
  • царевично брашно - 70 г
  • оризово брашно - 80 г
  • сол - 3 щипки
  • лимони - 1 бр.
  • олио - за пържене
  • Къри сос
  • лук - 150 г
  • зехтин - 50 г
  • бяло вино - 150 мл.
  • пилешки бульон - 250 мл
  • сметана - 150 г заквасена или готварска
  • къри - 2 ч.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистените калмари нарежете на не много тънки пръстени. Преценете предварително дали е нужно да ги обелите преди това, някои големи туби имат доста дебела ципа и е нужно да се премахне.

Попийте от тях излишната влага и нека останат само със естествената лепкава субстанция, с която са обвити. Приберете в хладилник, докато приготвяте соса.

Накълцайте лука, без да се стараете да е на ситно, тъй като впоследствие ще се пасира. Запържете в зехтина до омекване.

Налейте пилешкият бульон, виното и сметаната. Сложете и солта и кърито и варете под капак 15 минути на умерен огън. Отваряйте капака от време на време и разбърквайте, за да не загаря. Ако се случва, намалете още огъня.

Махнете капака и варете още 15 минути, за да се сгъсти и редуцира сосът, след това пасирайте до пълна гладкост. Ако е рядък, редуцирайте още или сгъстете със заквасена сметана.

Изпържете калмарите, като ги овалвате в смес от брашната и изтръсквате излишното количество. Олиото трябва да е силно сгорещено и да не ги пържите дълго, за да останат меки и сочни - 2-3 минути са достатъчни.

Ако не ползвате фритюрник, а тиган недейте да слагате по много калмари, за да не спада температурата.

Готовите панирани калмари изваждайте върху кухненска хартия, за да абсорбира излишната мазнина.

Ако предпочитате по-пухкава панировка, сложете в брашната един бакпулвер и около 320 мл вода, разбийте на кашичка и в нея потапяйте морските дарове.

Разбира се, може и да заложите на класическа панировка от разбито яйце и обикновенно брашно.

Поднесете панираните калмари топли в компания с купички от къри соса и резени лимон.

В случай че от соса ви остане някакво количество, използвайте го за гарниране на друг вид панирани хапки или морски дарове.

Подходящ е и за риба, зеленчуци и птичи меса.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: