Начин на приготвяне
Сложете спагетите да се варят в подсолена вода до готовност ал денте или една степен под тази, защото впоследствие ще ги запържим.
През това време почистете гъбите с влажна кърпа или за много кратко под течаща вода и после веднага подсушете с чиста кърпа. Отстранете пънчетата на по-големите гъби и всички нарежете на едро.
Загрейте част от маслото и всичкия зехтин на умерен огън. Сложете скилидките чесън наситнени или нарязани на тънки филийки. Когато пуснат аромата си увеличете огъня и без да позволявате да загаря чесънът, сипете гъбите шийтаке.
Когато и те се запечатат вземете с черпак малко от бульона в който ври пастата и сипете в тигана. Когато се изпари, повторете. С това ще избегнем да не потъмнее чесънът и ще се сдобием с кремообразно сосче, благодарение на водата богата на нишесте от пастата. В същото време гъбите няма да се топят прекалено, защото вече са запечатани.
С назъбен прибор за спагети ги изваждайте от водата и пускайте в тигана. Добавете соевия сос, сусама и изстискайте половината сок от лайм. Бъркайте или подхвърляйте леко докато течността се поеме се запържат добре щом останат на мазнина. Добавете и останалото масло.
Разпределете в отделни порции и по желание отгоре поръсете с още сок от цитруса.
Поднесете пържените спагети топли.
*Рецептата е моя авторска, много лесно изпълнима и с добро съчетание на вкусове.
Близка е до азиатската кухня и може да се експериментира и обогати с още съставки като моркови и тиквички на тънки лентички, скариди или миди. Скилидките стар чесън могат да се заменят с два стръка пресен. Маслото може пък да се замести изцяло от зехтин, но според мен не става чак толкова вкусно.
Опитайте и споделете как ви допада най-много.
Успех!