Начин на приготвяне
Първо си приготвяме блата, като разбием яйцата със захарта. След това към тях добавяме брашното, в което сме сложили бакпулвера и какаото. След като сме приготвили сместа за блата, го изсипваме в тавичка с махащо се дъно, в която сме сложили хартия за печене и сме я намазали с олио.
Печем блата на 180 градуса за около 20 минути, за да сте по-сигурни проверете с клечка за зъби, ако е суха значи блатът е готов. Оставяме блата да изстине и през това време си приготвяме гриса.
Слагаме млякото да се стопли на котлона. Добавяме 10 с.л. захар и ванилиите към млякото. Когато мляко се стопли добавяме гриса и при непрестанно разбъркване изчакваме да се сгъсти. След като е готов грисът го изсипваме върху какаовия блат, който сме надупчили с вилица предварително.
Слагаме формата за торта с блата и гриса в хладилника. През това време си приготвяме кайсиевия крем за нашата торта. Разтваряме 30 г от нишестето в 100 мл. студен компот от кайсии. Използваме само сока на компота без плода.
Другата част от сока на компота го слагаме на котлона да се стопли, добавяме 5 с.л. захар и разбъркваме. След като се стопли сока добавяме разтвореното нишесте. Бъркаме постоянно, докато се сгъсти кремът.
Така сгъстения крем го изсипваме върху тортата и оставяме да изстине за 10 минути, след това слагаме в хладилника за 1 час. Накрая махаме стените на формата и украсяваме с шоколадови пръчици.
Да ви е сладко!