Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Кайсиева грис торта

Кайсиева грис торта

ГеновеваГеновева
Готвач
1381k1k2
Кайсиева грис торта
Снимка: Геновева
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
12
"Ако сте ни приятели, ще приготвите тази торта и ще ни поканите да я опитаме, ние така бихме направили"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • захар - 80 г
  • брашно - 60 г
  • какао - 30 г
  • бакпулвер - 1 с.л.
  • грис - 150 г
  • прясно мляко - 600 мл
  • захар - 15 с.л.
  • ванилия - 3 бр.
  • нишесте кайсия - 30г на Биосет
  • сок от компот - 300 мл кайсия
  • шоколадови пръчици
  • олио - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо си приготвяме блата, като разбием яйцата със захарта. След това към тях добавяме брашното, в което сме сложили бакпулвера и какаото. След като сме приготвили сместа за блата, го изсипваме в тавичка с махащо се дъно, в която сме сложили хартия за печене и сме я намазали с олио.

Печем блата на 180 градуса за около 20 минути, за да сте по-сигурни проверете с клечка за зъби, ако е суха значи блатът е готов. Оставяме блата да изстине и през това време си приготвяме гриса.

Слагаме млякото да се стопли на котлона. Добавяме 10 с.л. захар и ванилиите към млякото. Когато мляко се стопли добавяме гриса и при непрестанно разбъркване изчакваме да се сгъсти. След като е готов грисът го изсипваме върху какаовия блат, който сме надупчили с вилица предварително.

Слагаме формата за торта с блата и гриса в хладилника. През това време си приготвяме кайсиевия крем за нашата торта. Разтваряме 30 г от нишестето в 100 мл. студен компот от кайсии. Използваме само сока на компота без плода.

Другата част от сока на компота го слагаме на котлона да се стопли, добавяме 5 с.л. захар и разбъркваме. След като се стопли сока добавяме разтвореното нишесте. Бъркаме постоянно, докато се сгъсти кремът.

Така сгъстения крем го изсипваме върху тортата и оставяме да изстине за 10 минути, след това слагаме в хладилника за 1 час. Накрая махаме стените на формата и украсяваме с шоколадови пръчици.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: