Начин на приготвяне
Овесените ядки се смилат на фино брашно и се смесват с бакпулвера, какаото, солта и захарта.
Белтъците се разбиват на рядка пяна и към тях се добавя киселото мляко.
Сипва се и сухата смес на части и се разбърква до хомогенност.
Накрая се добавят боровинките - цели.
Тиган с незалепващо дъно се загрява на умерен огън. По желание повърхността му може да се намазнява след всяка палачинка, за да стават още по-сочни, но това не е задължително, тъй като впоследствие ги омекотяваме също и с фъстъченото масло.
Овесените палачинки се пекат от едната страна, докато излязат мехурчета, тогава се обръщат и запичат и от другата.
Когато се извади готова палачинка, се намазва с фъстъчено масло.
Поднасят се като здравословен десерт или закуска заедно с кленов сироп, мед, кафява пудра захар.
Друг вариант за тези овесени палачинки с боровинки е обезмаслено крема сирене с боровинково сладко.
Добър апетит!