Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Домашно къпиново сладко

Домашно къпиново сладко

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Домашно къпиново сладко
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
5

Необходими Продукти

  • къпини - 2 кг
  • захар - 1 кг
  • пудра захар - 200 г
  • лимонена киселина - 1 ч.л.
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кълините почистваме и измиваме внимателно, тъй като са деликатен плод. Отцеждаме ги от водата и ги поставяме в емайлирана или стъклена тавичка.

Посипваме ги с пудрата захар и прибавяме 2-3 с.л. вода. Покриваме съда със стреч фолио и го прибираме в хладилник за 24 часа.

Разбъркваме плодовете на няколко пъти с дървена лъжица, за да се разтапя захарта (целостта им няма как да остане цяла), но пък сладкото от къпини ще е вкусно.

На другия ден внимателно отделяме плода с решетъчна лъжица. Изсипваме сиропа, който се е отделил в емайлиран съд.

На бавен огън загряваме сместа, като разбъркваме непрекъснато с дървена лъжица. Никога не обирам пяната. Просто я потупвам от време на време с решетъчната лъжица.

Варим около 20 минути на умерена температура, след което махам съда от котлона и оставям да изстине.

След около 1-2 часа (а най-добре на другия ден), прибавям плодовете, разбърквам внимателно и отново загряваме на бавен огън.

Прибавям ваниловия екстракт, за да обогатя вкуса на къпиновото сладко.

Сладкото се вари до желаната гъстота. Проверявам резултата с лъжица - до образуването на пътечка от сиропа.

10 минути преди да отстраним съда от котлона, прибавям лимонената киселина.

Насипваме сладкото в чисти и сухи затоплени бурканчета и обръщаме с капачката надолу.

Покривам ги с кърпа грижливо, за да изстиват постепенно.

Съвет: Държа да уточня, че количеството захар зависи от сладостта на плодовете и вкуса на вашето семейство. Затова по преценка и сладост на плода може да подсладите допълнително. Аз сложих по-малко захар, защото ние не обичаме прекалено сладко, но всеки има предпочитания.

Ароматите може да променяте, според вкусовите си предпочитания. Къпините не са толкова ароматен плод, но пък са богати на желязо и много полезни аминокиселини и други полезни за здравето микроелементи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: