Начин на приготвяне
Плодовете се почистват и нарязват на парченца. Слагат се в дълбока тенджера и заливаме със 500 мл студена вода. Варим на умерен огън докато омекнат, това става за 45 минути. После всичко се пасира и прецежда през цедка.
Получава се каша гъста като боза. Сипваме захарта и пектина, бърка се енергично с телена бъркалка. Тенджерата отново се поставя на котлона и варим кашата за 25 минути, като се бърка непрекъснато. Когато започне да пръска, огънят се намалява и се доварява за още 45-60 минути.
Получава се гъста смес, така че да пада на парцали от лъжицата, а не да се стича. Насипва се в сухи буркани и се запечатва с капачка. Може да се сипе във форма и да се покрие с намаслена хартия.
Оставя се да стегне, после се нарязва и се хапва. Този пестил може да се съхранява до 6 месеца на тъмно и хладно място. Страхотен е и много вкусен! Благодарности за рецептата на Иван Пейчев!
Коментари