Начин на приготвяне
Плодовете измивам добре и почиствам от костилките и ги посипвам със захарта. Поставям ги в емайлиран подходящ съд. Оставям ги за една нощ в хладилник. През това време те ще отделят сок. Вода не добавям. Слагам ги на котлона, отначало на най-висока степен.
Щом сладкото заври, намалявам на среден огън. Добавям индришето, периодично разбърквам и отстранявам образувалата се пяна.
Сладкото се вари до желаната от вас гъстота, но внимавайте да не го преварите. Пробва се, като се грабне с лъжица и се сипва в чиста суха чиния. Прекарвам с лъжицата, ако се образува „пътечка“, която постепенно са затваря, сладкото е готово.
Когато изстине ще се сгъсти още. Така ще запазим и прекрасният му цвят. Щом преценя, че момента е дошъл, добавям лимонената киселина и оставям да къкри още 3-4 минути. Насипвам в сухи затоплени буркани на винт. В три от тях слагам по 1 с. л. ром до ръбчето на буркана.
Тях използвам за десерти, кифлички и кейкове, защото ароматът е неустоим, а вкусовите качества подходящи за тази цел. Останалите (обозначени) бурканчета сервирам на семейството с палачинки, бухти, в плодово цедено мляко или на филийка.
Затварям веднага и обръщам с капачката надолу, покривам ги с кърпа, за да се охладят постепенно.