Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Вишнево сладко с индрише

Вишнево сладко с индрише

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Вишнево сладко с индрише
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
5
"Не забравяйте за индришето - иначе как ще знаете, че нашето сладко е най-вкусното"

Необходими Продукти

  • вишни - 1 кг
  • кафява захар - 800 г
  • лимонена киселина - 1 ч.л.
  • индрише - 1 - 2 малки листа
  • ром - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Плодовете измивам добре и почиствам от костилките и ги посипвам със захарта. Поставям ги в емайлиран подходящ съд. Оставям ги за една нощ в хладилник. През това време те ще отделят сок. Вода не добавям. Слагам ги на котлона, отначало на най-висока степен.

Щом сладкото заври, намалявам на среден огън. Добавям индришето, периодично разбърквам и отстранявам образувалата се пяна.

Сладкото се вари до желаната от вас гъстота, но внимавайте да не го преварите. Пробва се, като се грабне с лъжица и се сипва в чиста суха чиния. Прекарвам с лъжицата, ако се образува „пътечка“, която постепенно са затваря, сладкото е готово.

Когато изстине ще се сгъсти още. Така ще запазим и прекрасният му цвят. Щом преценя, че момента е дошъл, добавям лимонената киселина и оставям да къкри още 3-4 минути. Насипвам в сухи затоплени буркани на винт. В три от тях слагам по 1 с. л. ром до ръбчето на буркана.

Тях използвам за десерти, кифлички и кейкове, защото ароматът е неустоим, а вкусовите качества подходящи за тази цел. Останалите (обозначени) бурканчета сервирам на семейството с палачинки, бухти, в плодово цедено мляко или на филийка.

Затварям веднага и обръщам с капачката надолу, покривам ги с кърпа, за да се охладят постепенно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: