Постна гъбена супа

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Постна гъбена супа4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"А понякога всичко, от което имате нужда, е една купичка топла гъбена супичка"

Необходими Продукти

  • печурки - 350 г пресни
  • мантарки - 30 г сушени
  • пресен лук - 1 връзка
  • чесън - 1 скилидка
  • краве масло - 60 г
  • зехтин - 2 ч.л. билков
  • кафяв ориз - 3 с.л.
  • брашно - 1 с.л., с връх
  • червен пипер - 1/2 к.л.
  • гъбен бульон - 5 ч.ч.
  • лимони - ½ бр., сока от цитруса
  • мащерка - 3 - 4 стръкчета, изсушена
  • черен пипер
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме гъбите с четка и ги нарязваме на шайби.

Манатарките накисваме в 1 ч.ч. хладка вода за 30 минути.

В 1/3 от маслото и 1 ч.л. от ароматния зехтин запържваме печурките.

(шишенцето билков зехтин (от 500 мл) съм овкусила с прясна мащерка и 3-4 скилидки чесън).

След като пресните гъби омекнат, прибавяме 1 с.л. лимонов сок и манатарките заедно с водата, в която са киснали.

Доливаме с горещ гъбен бульон, прибавяме измития ориз и оставяме на умерен огън под капак.

В другата 1/3 масло и ½ ч.л. зехтин поставяме клонките мащерка и скилидката чесън за кратко, да ароматизират маслото.

Отстраняваме чесъна и прибавяме нарязания на ситно пресен лук и червения пипер.

Лукът се е задушил и го прибавяме към врящия бульон в тенджерата.

Овкусяваме със сол, черен пипер и щипка – две дъхава мащерка.

Гъбената супа къкри до разваряването на ориза.

В останалото масло запържваме брашното до светлозлатист цвят.

Прибавяме го към супата.

Поднасяме постната гъбена супа топла, поръсена с черен пипер и гарнирана с препечен черен хляб със семена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: