Миди Дяволски нокът с масло и босилек

04/09/2019
"Грабвайте един пакет замразени миди и идвайте на гости - за нула време ще ги приготвим "
Приготвяне10 мин.
Готвене5 мин.
Общо15 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо222
  • Преглеждания за месеца221
  • Преглеждания за седмицата6
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Въпреки малко неприветливото си име тези миди са уникално вкусни и приятни и смятани за истински деликатес. С много месце под тънката си черупка те са едно прекрасно мезенце за бяло вино в летните дни.

Тъй като по-трудно се намират пресни, ще ви представя рецепта за замразени миди Дяволски нокът.

Особеност тук , е че когато ги извадите от фризера, трябва да ги оставите за 4 часа в хладилник, по възможност на най-долния рафт. След това ги потопете във няколко води и те ще се отворят. Не е нужно водата да е подсолена, както правим при живите пясъчни миди, които по този начин сами изхвърлят песъчинките, намиращи се под черупката.

Изплакнете хубаво морските дарове, за да сте сигурни, че няма останал пясък и ги оставете върху кухненска хартия, за да попие тя излишната влага от тях.

Загрейте едновременно два съда - широк тиган на силен огън и друг малък удобен съд, например тенджерка, на слаб огън.

В тенджерката сложете да се разтопява бавно маслото и директно вътре нарежете чесъна на тънки филийки.

В загретия на силен огън тиган сложете малко зехтин и подредете отворените миди с черупките отдолу.

Във вътрешността им с месцето ръснете още зехтин и малко сол и оставете да се готвят 2-3 минути или докато видите, че мидените ядки се свиват леко и от прозрачни стават млечно бели. Ръсвайте и допълнително зехтин, за да не изсъхват.

Ако мидите са доста големи и дебели, може да ги обърнете за кратко откъм месото - само леко да се опърлят и добият загар.

За да останат крехки не ги пресготвяйте, ако прекалите с времето стават жилави.

През всичкото това време наглеждайте маслото с чесъна и щом стане леко златист дръпнете от огъня и ароматизирайте допълнително с накълцан див лук.

Готовите миди подредете в плато и залейте със сосчето от масло.

За завършек добавете още аромат с босилека, подреждайки отгоре листата или накъсвайки ги небрежно.

Всички тези вкусове много си подхождат, макар че и сама по себе си тази уникална мида си е достатъчно ароматна. Но нека пробваме и различни комбинации, за да разберем кое най-много ни допада.

Съвет: Консумирайте винаги докато са топли!

Добър апетит!

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар