Начин на приготвяне
За да се подготвят за пълнене патладжаните се прилага следната техника:
Измиват се добре без да се белят или изрязва нещо от тях и се поставят върху равна повърхност - плот или голяма дъска за рязане. С точилка се минава отгоре, упражнявайки натиск, но с внимание, за да не се спука кората. Притискат се хубаво с точилката, все едно разточвате тесто, и така докато омекнат добре. По този начин вътрешността се свива и се отваря място за пълнене. Просто чудесен метод!
Следващата стъпка е да се цепнат надлъжно без да се срязват съвсем по дължина, а единствено с цел да има отвор, през който да се напълнят с плънката.
Коремчетата на патладжаните се посоляват и оставят така за 20-30 минути докато се заемете с пълнежа.
Смелете в блендер заедно - лук, чушки, целина, чесън и 5 грама магданоз.
По-голямата част сложете да се запържва в олиото на умерен огън, а останалата част сипете при каймата и омесете заедно с подправките и малко сол. Трябва да се получи сочна, мека плънка, а не твърда.
Към запържената кашичка от зеленчуци сипете доматите, лъжица захар и сол на вкус и задушете за 3-4 минути.
През това време измийте и отцедете добре патладжаните от горчивия сок, който са отделили. Притискайте вътрешността с пръсти докато се отвори още повече място в коремчетата и всичката горчилка и течност е отцедена.
Напълнете с плънката и сложете целите патладжани в доматения сос на котлона.
Захлупете съда с капак и оставете за час и половина на слаб огън докато се сготвят перфектно. Може да станат и за час на малко по- силен огън, но аз ги правих дори за 2 часа при 3-та степен от 9. Направете, както прецените в зависимост от времето, с което разполагате.
Готовото ястие може да поднесете на момента поръсено със прясно скълцан магданоз или ако искате да го прехвърлите в тавичка, поръсете патладжаните с кашкавал и запечете в силна фурна. Страхотни пълнени патладжани!
Разкош!
* Идеята взех от Вкусно с Йоли и направих малки промени.