Начин на приготвяне
За любимите пълнени патладжани най-напред измиваме патладжаните, премахваме дръжката и режем на две по дължина. В тава поставяме хартия за печене, нареждаме лодките от патладжани и ги поливаме с малко олио.
Печем на 200 градуса за около 15-20 мин. до омекването на патладжана и хубав червен цвят.
Докато се пече, подготвяме плънката за патладжана: в тенджера с малко мазнина запържваме каймата (аз лично добавям и малко вода), докато се раздели на зрънца.
Добавяме ситно нарязания лук и чесън, разбъркваме постоянно до омекването им. Изсипваме доматите и оставяме да къкри, докато остане на мазнина.
Измитият ориз, подправките и водата (1ч.ч.) се добавят накрая. Когато заври, се спира котлона и се оставя да се досготви (когато оризът абсорбира течността).
Готовите патладжани се издълбават с лъжица. Сърцевината се накълцва на ситно и се разбърква с готовата плънка.
Патладжаните се пълнят с плънката, поръсват се с настъргания кашкавал и се връщат във фурната до златиста коричка.
Да ви е вкусно с любимия пълнен патладжан!