Начин на приготвяне
Патладжанът се изчиства, срязва на две по дължина, посолява и оставя да си пусне горчилката.
Изплаква се, прехвърля се в тавичка, поръсва се със зехтина и се пече във фурната до готовност.
През това време в тиган се загрява олиото, надробява се мляното месо на трохи, прибавят се нарязаните на полумесеци кромид лук и чушки, посолява се, налива се 1 ч.ч. вода, захлупва се с капак и се задушава плънката за пълнените патладжани до омекване, след което се прибавят доматите и захарта, разбърква се хубаво и се готвят до оставането им на мазнина на среден котлон.
Тавата с патладжана се изважда, с вилица се разбутва от средата към края и се поставя от плънката.
Връща се отново тава с напълнените патладжани във фурната за около 10-тина минути, след което пъстрият пълнен патладжан се изважда и се поръсва с магданоза и сиренето.