Пълнени тиквички с кайма и елда

14/09/2019
Приготвяне15 мин.
Готвене60 мин.
Общо75 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо298
  • Преглеждания за месеца57
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • тиквички - 2 бр. големи, около 450 г всяка
  • кайма - 150 - 160 г
  • елда - 90 - 100
  • лук - 1/2 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • моркови - 1 бр.
  • домати - 1 бр. среден
  • червен пипер - 1 - 2 щипки
  • черен пипер - 2 щипки
  • сол - на вкус
  • мащерка - 2 - 3 щипки
  • магданоз - 1 с.л. накълцан+ за поръсване
  • зехтин - 4 с.л. за пържене + за поръсване на тиквичките
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Отрежете краищата на тиквичките, измийте ги и без да ги белите разрежете напречно на пънчета с дължина около 4.5-5 см.

2. Издълбайте вътрешността, оставяйки малко по краищата и на дънцето, посолете, поръсете със зехтин и сложете във загрята на 200 градуса фурна за около 25 минути.

3. През това време накълцайте лука и извадената вътрешност на тиквичките, а моркова, домата и чесъна обелете и настържете.

Сложете елдата да се вари според указанията на пакета.

4. Загрейте зехтина и първо запържете лука до лек загар, след това сложете другите зеленчуци и гответе още 3-4 минути. Добавете каймата и малко водичка и бъркайте, докато стане на трохи. Подправете със сол, магданоза, чер и червен пипер и мащерката.

5. Полуготовите пълнени тиквички извадете от фурната.

6. Смесете каймата със сварената и отцедена елда и с тази плънка напълнете пънчетата. Върнете отново във фурната за около 15 минутки.

Поднесете пълнените тиквички с кайма и елда топли!

Добър апетит!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар