Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Тиквички на Фурна»Пълнени тиквички с кайма и ориз

Пълнени тиквички с кайма и ориз

ЕленаЕлена
Чирак
6238476451
Пълнени тиквички с кайма и ориз
Снимка: Елена
1 / 3
14/02/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5
"Пълнените тиквички са класика, затова не пропускайте да опитате тези - направо се топят в устата"

Необходими Продукти

  • тиквички - 5 - 6 бр.
  • кайма - 400 г
  • ориз - 1 шепа
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • чубрица
  • сол
  • червен пипер
  • черен пипер
  • кимион
  • унисос - на вкус (или сос уорчестър)
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 1 кофичка, гъсто (400 г)
  • копър
  • магданоз
  • лимонов сок - сокът от резен лимон
  • брашно - 1 ч.л.
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквичките се измиват добре и се режат по средата на две половини. Издълбават се с чаена лъжичка и се поставят като чашки в тавата за печене.

Плънката се приготвя, като се запържи лукът с двете скилидки начукан чесън, овкуси се с подправките и към тях се добави каймата.

Когато последната се запържи добре, се добавя две три капки от сосът Уорчестър или Унисоса (може и без тях), размитото доматено пюре в 50 мл вода и оризът.

Сместа се оставя на тих огън да поври 4-5 мин. Накрая се поръсва с малко наситнен магданоз.

Тиквичките се пълнят с плънката и се пекат в предварително загрята на 180-200 градуса фурна за половин час. В тавичката трябва да сложите 50-100 мл вода.

За соса трябва да разбиете двете яйца добре и към тях да добавите киселото мляко. Разбърквате, докато се получи хомогенна смес.

В дълбок съд запържвате една лъжица брашно и към него добавяте сместа от яйца и кисело мляко. Добавяте сока от лимона и наситнените копър и магданоз.

Овкусявате с черен пипер и сол на вкус.

Пълнените тиквички с кайма и ориз са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Най- хубавата и ясна рецепта Браво
04.04.2022 10:51
1