Начин на приготвяне
Запечете елдата на сух тиган, смята се че така се маха малко натрапчивият и силен аромат.
Когато започне да пука веднага, я отстранете, налейте вода и сварете, без да разварявате, защото ще ѝ предстои още една термична обработка.
Накълцайте лука, моркова настържете и ги запържете в олиото до омекване.
Добавете доматеното пюре, каймата, подправките и сол и бъркайте интензивно, докато каймата стане на трохи.
Оставете тази част от плънката да поизстине за 3-4 минутки и тогава смесете с отцедената и сварена елда.
Заемете се с чушките, броят им е ориентировъчен, тъй като много зависи от големината, вида, формата и вместимостта на сорта, който използвате, оттам и ще е различно количеството плънка за пълнени чушки, която биха поели.
Почистете от семките, като по желание запазите капачетата. Напълнете с плънка и подредете в тавичка, предварително поръсена с олио. Налейте около 1 ч.ч. вода, посолете и поръсете отгоре чушките с още мазнинка.
Изпечете на 190 градуса в предварително загрята фурна, докато придобият приятен леко кафеникав загар.
Поднесете пълнените чушки в компания с вкусен сос приготвен от смесените на пухкаво кремче заквасена сметана, кисело мляко, сок от лимон, сол и счукан чесън по желание.
Добър апетит с тези разкошни пълнени чушки с елда и кайма!