Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Морковена торта»Медена морковена торта без брашно

Медена морковена торта без брашно

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Медена морковена торта без брашно3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10
"Изключителна авторска рецепта за нежна, балансирана и сочна торта, с безглутенови блатове и уникален вкус"

Необходими Продукти

  • моркови - 200 г едро настъргани
  • ябълки - 1 бр.
  • кокосови стърготини - 50 г
  • прясно мляко - 50 мл или кокосово мляко
  • акациев мед - 1 - 2 с.л.
  • яйца - 3 бр.
  • фурми - 7 - 8 бр.
  • орехи - 100 г фино смлени (или 180 ако не слагате овесени ядки)
  • какао - 20 г
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • краве масло - 50 г стопено
  • ванилия
  • лимонова кора - 1 бр.
  • канела - 1 ч.л.
  • овесени ядки - 3 с.л. микс със сушени плодове
  • крема - 250 мл течна
  • кварк - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кварк е меко прясно сирене, което има кремообразна текстура, подобна на заквасената сметана (може да го замените със заквасена сметана или цедено кисело мляко, добавете към млякото 10 г, желатин заради по рядката консистенция от кварка).

Първо, настъргвам морковите и ябълката, добавям кората на лимона, овесените ядки, кокосовите стърготини, мед-1-2 с.л., фурмите, нарязани на дребно, млякото - оставям сместа така около 30 минути да омекнат морковите, кокосовите стърготини и ядките.

Следваща стъпка - разбивам яйцата много добре да утроят обема си, да станат като бял крем.

Отделно смесвам и разбърквам орехите (бадемите), какаото, бакпулвера, ванилията, канелата. Прибавям ги към разбитите яйца и внимателно разбърквам с лопатка.

Накрая сипвам сместа с морковите и стопеното масло. Отново внимателно разбърквам. Изсипвам тестото в три форми 16/20 см и пека на 170 градуса фурна за около 25-30 минути.

Тъй като в тестото няма брашно, консистенцията на изпечения блат е крехка. Това го прави неподходящ за изпичане наведнъж и след това разрязване на три части.

Затова е най-добре да изпечете по отделно три тънки блата.

Внимателно отделям блатовете от хартията и поставям във формата за торта (ако искате повече сладост, намажете с 50 г черен шоколад, разтопен на водна баня, блатовете и после крем).

Крема приготвям, като разбивам сметаната и кварка с миксер да се сгъсти, добавям меда и ванилията, между всеки блат слагам от крема, като си оставям 2 с.л. за измазване прозрачно на тортата, хубавото на този вид крем е, че му трябва много малко сладост, за да е вкусен.

Блатовете не сиропирам - те са влажни от морковите и ябълката и после от крема се овлажняват. Когато сглобя морковената тортата, прибирам в хладилника, най-добре за нощ, след това украсявам с плодовете и сервирам.

Тази морковена тортата без брашно е изключително вкусна и ароматна. Балансирана като вкусове, без глутен, акациевият мед е с най-нисък гликемичен индекс.

Опитайте моята авторска рецепта. Да вие сладко със сладката като мед торта!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: