Начин на приготвяне
Кварк е меко прясно сирене, което има кремообразна текстура, подобна на заквасената сметана (може да го замените със заквасена сметана или цедено кисело мляко, добавете към млякото 10 г, желатин заради по рядката консистенция от кварка).
Първо, настъргвам морковите и ябълката, добавям кората на лимона, овесените ядки, кокосовите стърготини, мед-1-2 с.л., фурмите, нарязани на дребно, млякото - оставям сместа така около 30 минути да омекнат морковите, кокосовите стърготини и ядките.
Следваща стъпка - разбивам яйцата много добре да утроят обема си, да станат като бял крем.
Отделно смесвам и разбърквам орехите (бадемите), какаото, бакпулвера, ванилията, канелата. Прибавям ги към разбитите яйца и внимателно разбърквам с лопатка.
Накрая сипвам сместа с морковите и стопеното масло. Отново внимателно разбърквам. Изсипвам тестото в три форми 16/20 см и пека на 170 градуса фурна за около 25-30 минути.
Тъй като в тестото няма брашно, консистенцията на изпечения блат е крехка. Това го прави неподходящ за изпичане наведнъж и след това разрязване на три части.
Затова е най-добре да изпечете по отделно три тънки блата.
Внимателно отделям блатовете от хартията и поставям във формата за торта (ако искате повече сладост, намажете с 50 г черен шоколад, разтопен на водна баня, блатовете и после крем).
Крема приготвям, като разбивам сметаната и кварка с миксер да се сгъсти, добавям меда и ванилията, между всеки блат слагам от крема, като си оставям 2 с.л. за измазване прозрачно на тортата, хубавото на този вид крем е, че му трябва много малко сладост, за да е вкусен.
Блатовете не сиропирам - те са влажни от морковите и ябълката и после от крема се овлажняват. Когато сглобя морковената тортата, прибирам в хладилника, най-добре за нощ, след това украсявам с плодовете и сервирам.
Тази морковена тортата без брашно е изключително вкусна и ароматна. Балансирана като вкусове, без глутен, акациевият мед е с най-нисък гликемичен индекс.
Опитайте моята авторска рецепта. Да вие сладко със сладката като мед торта!