Пуешка супа с елда

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Пуешка супа с елда
Снимка: Yordanka Kovacheva
5 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Пуешка супа с елда, в която няма нищо излишно"

Необходими Продукти

  • пуешко месо - 200 г от бутче
  • елда - 10 - 12 с.л.
  • лук - 1/2 глава (110 г)
  • морков - 1 бр.
  • целина - 1 стрък (75 г)
  • хляб - 1 филия
  • зеленчукова подправка - 1 и 1/2 с.л. (Вегета или на Пикантина..)
  • черен пипер - 1/2 ч.л. или на вкус
  • сол - на вкус
  • магданоз - 2 - 3 с.л. скълцан
  • зехтин - 5 с.л. или олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът и стрък целина с листата се смилат в блендер и се запържват в мазнината. Може да се добави и повечко от нея, ако обичате по-мазничко.

Морковът се настъргва на фино ренде, целта е по този начин хубаво да пусне цвета си. Слага се при останалите зеленчуци.

След като всичко омекне и се запържи, се налива около 1.2 л. гореща вода, в която е разтворена зеленчуковата подправка - добавка. Оставя се да покъкри на слаб огън.

През това време елдата се запича на сух тиган и след това се сварява и отцежда.

Хлябът се накисва във вода или прясно мляко (само средата).

Пуешкото месо се смила на каймичка и към него се слага отцедената хлебна среда, черен пипер, магданоз и сол. Оформят се малки топчета и се пускат във врящата супа. Ако нивото на водата е спаднало, се долива още малко.

Пуешката супа се вари до готовност на топчетата, около 15 минути, зависи от големината им.

Сервира се, като към всяка порция пуешка супа с елда се слагат по две-три пълни лъжици от сварената елда и се поръсва с прясно накълцан магданоз.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: