Начин на приготвяне
Загрява се прясно мляко или вода със щипка сол. Заливаме овесените ядки с течността, която трябва да ги покрие напълно.
Ако предпочитате овесената кашата да бъде по-течна, трябва да използвайте повече мляко или вода. Затваряме купата с капак и оставяме овесените ядки за 10 минути да поемат течността.
Прибавяме измити тъмни стафиди, лешници запечете леко в сух тиган и поръсваме кашата с ядки, канела, нарязани желирани бонбони, но може да подсладите и с лъжица мед.
Накрая се полива с лъжица ленено масло, разбърква се и хапваме за закуска.
Ползата от лененото масло е голяма. С него се доставят Омега-3, омега-6 , омега-9, минерали и витамини.
Предпазва от диабет, висок холестерол, при проблеми със стомаха като язва, гастрит, колит и проблеми с щитовидната жлеза.