Разкошна питка за първия учебен ден

Мария СимоваМария СимоваГуру113058106714
16/09/2019
Приготвяне60 мин.
Готвене60 мин.
Общо120 мин.
Порции30
Сготви+1 точка
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо369
  • Преглеждания за месеца125
  • Преглеждания за седмицата46
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа натрошете маята и добавете захарта и топлата вода, разбъркайте до разтварянето им. Прибавете 2-3 с.л. от пресятото брашно и разбъркайте отново, оставете на топло място да шупне.

В голям съд за месене пресейте брашното, оформете кладенче и добавете солта. Отделно в купа прибавете киселото мляко и содата, разбъркайте и оставете настрани.

В друг метален съд леко затоплете млякото и прибавете разбитите яйца, киселото мляко и олиото, сипете сместа в кладенчето при брашното. Прибавете шупналата мая и започнете да бъркате, докато е възможно, замесете меко и еластично тесто.

Поставете тестото в намаслена купа и завийте да втаса, докато удвои обема си. Премесете втасалото тесто и разделете: 1 топка за средата на питката и 1 топка за руло с еднакви и по-голям размер, от останалото тесто оформете 6 броя еднакви по-големина топки.

В тава с диаметър 36 см, постлана с хартия за печене, първо поставяте с средата една от големите оформена топка. Другата голяма топка разточвате на правоъгълна тънка кора и намажете с предварително разтопеното и охладено масло, навийте внимателно на дълго руло и поставете рулото около топката в средата на тавата.

Останалите 6 броя топки разточвате на тънки кори с еднаква големина. Подредете ги на две места по 3 кори, като помежду им мажете с масло.

Разрежете всяка купчина кори на по 8 триъгълника, на всеки триъгълник правите малък прорез през средата, прекарвате върха на триъгълника през прореза и издърпвате, навийте на кифлички.

Подредете така оформените кифлички около рулото. Оставете така оформената питка да втаса за около 50 минути, намажете я с разбитите жълтък с прясно мляко и я поставете в предварително нагрята фурна на 180 градуса на горен и долен реотани.

Първите 20 минути на печене не отваряте вратата на фурната! След което можете да поставите фолио, когато добие златисто кафяв цвят, за да не прегори отгоре.

За готовността на питката проверявате с дървена клечка, тя трябва да излиза суха от питката при забождане с нея.

Извадете готовата питка за първия учебен ден и с разбития много добре белтък слепвате приготвените мотиви от солено тесто (звънче, книга и цветя) и връщате питката във фурната, за да изсуши белтъкът и залепне добре украсата, но вече на температура 100 градуса за около 10 минути.

Честит първи учебен ден на всички ученици, учители и родители! Бъдете здрави!

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар