Начин на приготвяне
Затопляте млякото, изсипвате маята, захарта, 3 с.л. брашно и разбърквате. Оставяте да се активира маята и добавяте към брашното (около 500 г), солта, олиото, оцета и разбърквате.
Постепенно добавяте останалото брашно. Замесвате меко и нелепнещо тесто. Оставяте да втаса и да утрои обема си, след което го разделяте на 2 части. Разточване първата част на кръгла кора, дебела около 0. 5 мм приблизително.
Намазвате с разтопеното масло, разточвате и втората кора и покривате първата. Разточвате двете с точилката, за да се слепнат леко. Нарязвате с нож получената кора на ленти, като не ги режете до края. Нужно е да оставите 2 пръста неразрязано, за да може да навиете.
След като сте направили лентите, започвате да навивате под диагонал - накриво, докато стане едно рошаво руло :). Внимателно го премествате в тавичка, като го навивате като геврек. Трябва двата края да се съберат.
Оставяте го да се надуе хубаво поне 15 минути, намазвате с жълтъка и тогава го слагате в загрята на 180 градуса фурна до зачервяване. Ако желаете може и да поръсите някакви семена. Става разкошна, дебела и пухкава питка! Приятен апетит!
Коментари
Невероятно вкусна, моите гладници я определиха като,, гигантски кроасан,,
Следвах стриктно рецептата!
Благодаря!