Начин на приготвяне
Всички продукти е добре да са на стайна температура.
Разбийте яйцето със захарта с миксер до пухкав крем.
Затоплете течния шоколад в микровълнова фурна за 20-30 секунди. Може и в съд на водна баня, за да се втечни.
Смесете содата със заквасената сметана и разбъркайте.
Прибавете към яйчната смес олиото, сметаната и шоколада, като разбърквате след всеки продукт.
Пресейте брашното и бакпулвера. Добавете ги на части към сместа.
Разбъркайте докато се хомогенизира.
Прехвърлете кейковата смес в тавичка с диаметър 20 см.
Измийте и подсушете смокините. Разрежете ги на две половинки и ги наредете ги върху кейка.
Поръсете с 1-2 с.л. кафява захар и филиран бадем.
Печете сладкиша на 170 градуса с вентилатор за 35-40 минути до суха клечка.
Охладете върху решетка и поднесете.
Да ви е сладко!