Малки пълнени питки

Малки пълнени питки
Снимка: Росица Петрова
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
10
"И за училище ще си вземат децата, за работа ще си вземете вие, че и за похапване за през деня ще останат"

Необходими Продукти

  • брашно - 550 г
  • мая - 20 г прясна
  • яйца - 2 бр.
  • мас - 70 г
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л. (равна)
  • прясно мляко - 100 мл
  • вода - 100 мл
  • плънка
  • сирене
  • кашкавал
  • кренвирш
  • моцарела
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете водата и разтворете в нея маята и захарта. Разбъркайте и покрийте съда с кърпа за 10 минути.

Разтопете свинска мас и я оставете леко да се охлади. Пресейте брашното и направете кладенче. По ръба поръсете солта.

Разбийте 1 яйце и 1 белтък. Жълтъка заделете за намазване на питките.

Прибавете към брашното всички съставки необходими за тестото. Замесете меко тесто. Не добавяйте повече брашно.

Готовото тесто за питки сложете в купа и покрийте с фолио. Оставете да втаса за около час. Разделете тестото на 10-12 части. Оформете ги по ваш вкус, като слагате от плънка, която сте избрали.

Аз разточих всяка на елипса, сложих плънка и навих като рогчета. Това тесто е много еластично и може да импровизирате с формата на питките. Става с хартия за печене и наредете питките. Оставете ги отново да втаса за 20 минути.

Смесете жълтъка с една лъжичка вода и намажете готовите малки пълнени питки. По желание поръсете със семена. Аз ползвах пармезан, но съм ги правила и без нищо. Печете в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за 20-25 минути, докато добият приятен загар.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: